Rugklachten is een veelgehoorde klacht waarmee mensen naar mijn praktijk komen. Maar er zijn ook een hoop mensen die nooit last hebben van hun rug. En dat terwijl de wervelkolom toch flink ontregeld kan zijn. Je zou kunnen zeggen dat sommige mensen één van de vele waarschuwingssystemen die ons lichaam kent, niet (goed) gebruiken.
Onze psychische staat van zijn wordt veelal weerspiegeld in de wervelkolom en geeft signalen wanneer er iets niet in orde is. Maar daar moet je dan wel voor openstaan om die te ‘horen’, voelen. Vaak ontstaan er in eerste instantie functionele kwalen in bijvoorbeeld bepaalde organen. Wanneer men met deze klachten bij een huisarts komt, kan deze meestal niks concreets vinden. Rust houden of het voorschrijven van kalmeringsmiddelen/ pijnstillers is dan vaak hetgeen waarmee je weer naar huis gaat.
Enige jaren geleden kwam ik in aanraking met de boeken van Dr. Sarno, hoogleraar revalidatiegeneeskunde in de USA. Hij is de expert op het gebied van chronische lichamelijke klachten en onbegrepen lichamelijke klachten (TMS, Tension Myositis Syndroom). Hij gelooft dat de geest lichamelijke pijn en andere klachten gebruikt als afleidingsstrategie van pijnlijke emoties. Hij ervoer dat wanneer patiënten nadenken over wat hen onbewust van slag brengt, de symptomen geen doel meer hebben en verdwijnen. En dat is een interessante om verder over na te denken. Want ook bij mij komen mensen vaak met bepaalde lichamelijke klachten, waarbij als we er dieper op ingaan, de oorzaak vaak heel ergens anders licht… Hierover zal ik je komende tijd graag meer vertellen.
“De belangrijkste factor in genezing is dat iemand zich bewust moet worden van wat er aan de hand is.
Informatie is de ‘penicilline’ van deze aandoening.”
Dr. Sarno, revalidatiearts over pijn zonder medische oorzaak.
- Met de benen over elkaar zitten
- Onderuit zitten in een makkelijke stoel gedurende langere tijd
- In een stoel hangen
- Verkeerd bukken en vervolgens tillen
- In bed liggen met een been gestrekt en het andere opgetrokken
- Achter een tafel of bureau zitten met opgetrokken schouders ( nadenkhouding)
- Niet echt lopen, maar slenteren (winkelen)
- Autostoel staat te ver naar achteren, waardoor de bovenbenen op de zitting van de stoel knellen.
- Op een te hoog of te laag of te stug kussen slapen
- Veel kaas eten. Echt? Ja echt!
- Psychosomatische factoren: onbewuste vaak onverwerkte emoties die opspelen/ De emotie werkt als een trigger. (TMS, Tension Myositis Syndroom
Heb jij last van je rug? En wil je daar nu eindelijk van af? Ik kan je helpen!
Plan nu een (online) intake en dan kijken we hoe we samen aan de klachten kunnen gaan werken.