Magnesium
Je kunt geen energie meer vinden om je werk te doen of om activiteiten te ondernemen. Alles voelt teveel. Je doet je best, maar er komt te weinig uit je handen. Misschien zit je wel in of tegen een burn-out aan. De grote vraag: ‘hoe kom ik van dat afschuwelijke lamlendige gevoel af …?’
Zoals we water en zuurstof nodig hebben om te leven, kan ons lichaam ook niet zonder magnesium.
Alles wat je gespannen maakt is mogelijk te wijten aan een magnesiumtekort. Als je niet meer kan ontspannen dan kan dat een magnesiumtekort betekenen. Hoe meer stress, hoe meer magnesium je verbruikt. Magnesium wordt dan ook wel het anti-stress mineraal genoemd.
Magnesium draagt bij aan wel 300 processen in ons lichaam zoals de energieproductie, temperatuurregeling en ontgiften van de lever. Daarnaast heeft magnesium een positief effect op onze spieren en zenuwstelsel en is magnesium erg belangrijk voor onze hersenen en hartspier.
Zonder dat we het weten hebben veel mensen een magnesiumtekort. Dit komt bijvoorbeeld doordat er tegenwoordig in ons eten veel minder magnesium zit. Zelfs bij een gezond voedingspatroon is het lastig om voldoende magnesium binnen te krijgen. Daarnaast zorgen alcohol, nicotine en medicijnen ook weer voor een verminderende opname. Eigenlijk kan je wel zeggen dat iedereen een magnesium tekort heeft. Vooral sporters, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang kunnen hier klachten door krijgen.
Veel gehoorde klachten door een magnesiumtekort zijn:
• kramp in je benen
• hoofdpijn
• slapeloosheid
• verhoogde bloeddruk
• concentratieproblemen
• botontkalking
• stress en depressie
• verhoogd cholesterol
Je kan hiermee naar de huisarts en dat is zeker verstandig, maar daarnaast kan magnesium bij dit soort klachten zeker een positieve bijdrage leveren.
Hoe kom ik aan magnesium en waardoor neemt het af?
Cafeïne, alcohol, stress, zweten bij sporten en vet eten kunnen het magnesium niveau verlagen. Nu is het natuurlijk niet zo dat je moet stoppen met sporten en koffie drinken, maar het is goed je te realiseren op welke wijze magnesium in je lijf afneemt en dat je dus op momenten voor aanvulling moet zorgen. Het lichaam maakt zelf geen magnesium aan. Dus bij een afname van magnesium, moet je er zelf voor zorgen dat het ook weer wordt aangevuld.
Gelukkig zit er in ons dagelijks eten en drinken al heel wat magnesium. Bijvoorbeeld in tarwezemelen, spinazie, cashewnoten, bruine rijst, cacao en pinda’s.
Hoe weet ik een of ik magnesiumtekort heb?
In ons lichaam zit ongeveer 30 gram magnesium. In ons bloed zit ongeveer 1%, de rest zit in onze botten, spieren en weefsels. Een bloedonderzoek geeft dan ook weinig duidelijkheid wanneer je dat via die weg onderzoekt.
Met een Iriscoop kan je een hoop meer duidelijkheid bieden. Iriscopie is een natuurgeneeskundige methode van diagnose stellen. Met iriscopie kan je via de iris in het oog achterhalen waar eventuele zwakke plekken in je lichaam zitten. In mijn geval beperk ik mij tot het achterhalen van een magnesium tekort. Ook dit zie je in de iris. Beter zelfs dan uit een bloedonderzoek.
Door in de lens van de iriscoop te kijken, maak ik een foto van de iris en daaruit maak ik op of er al dan niet een tekort is. Wanneer er een tekort blijkt dan kan ik je uiteraard verder adviseren. Dit onderzoek duurt slechts een paar minuten.
Heb je vragen en wil jij weten of je ook een magnesiumtekort hebt? Bel (06-24804846) of mail (philippe@uit-spanning.nl) mij dan gerust.