5 Anti stress oefeningen voor je lichaam en geest

1. Spanning in hoofd, nek en schouder

Stress zet zich bij heel veel mensen vast in hoofd, nek en schouders. Een makkelijke manier om de spanning kwijt te raken is met een neklift oefening.

Leg 1 hand in je nek en leg de andere hand op je voorhoofd. Vervolgens til je nek op tot je voelt dat dat de druk in de nekspieren wegneemt. Houd dit zo 2-3 minuten vast. Adem zoveel mogelijk naar je buik, zo diep mogelijk. Door hier bewust aandacht aan te schenken zal je merken dat de spanning afneemt.  Wissel per keer af met welke arm je in je nek legt en welke op je voorhoofd

Doe deze oefening zo vaak gedurende de dag of week als voor jou prettig is. Lost het niks op, neem dan vooral contact op met mij of je arts om te bespreken hoe je wel van die spaninng en stress af kan komen

2. Een goeie diepe ademhaling

Mensen met stress gaan vaak sneller, oppervlakkiger en hoger ademhalen, zo rond het borstgebied. Hiermee wordt vaak het stressgevoel versterkt en kom je eigenlijk in een soort van vicieueze cirkel. Hyperventilatie ligt dan soms nog wel eens op de loer. Des te belangrijker om, zodra je voelt dat je hoog zit met je ademhaling, aandacht te geven aan die ademhaling en naar je buik te gaan met de ademhaling.

Dit kan door in een stevige houding te gaan staan of rechtop te zitten in een stoel, voeten breed op de grond en je ogen gesloten. Handen op je onderbuik en dan rustig diep in en uit je buik bol laten worden en rustig weer laten zakken. Mocht je de ruimte en mogelijkheid hebben, dan werkt dit nog beter wanneer je op de grond gaat liggen met de ogen gesloten en de handen op de onderbuik. Probeer alleen maar te letten op je ademhaling. Vaak merk je na een paar minuten al dat je je rustiger voelt en de ademhaling omlaag gaat.

Mocht dit na verloop van tijd geen rust brengen, dan is het misschien verstandig om een afspraak met een arts of met mij te plannen.

3. Ga wat leuks doen

Dat klinkt zo simpel, ga wat leuks doen. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg dus voor afwisseling en kijk van welke activiteiten jij rustig wordt. Lopen met de hond door het bos, sporten, yoga, koken, een boek lezen of lekker een uurtje slapen. Zorg voor ontspanning, balans. Vind je dit lastig? Begin met een kwartiertje zodra je de spanning in je lijf voelt komen. Al is het maar dat je even met een kop koffie/thee in het zonnetje van de warmte op je gezicht geniet.

4. Mediteren

Niet alleen je lijf moet soms tot rust komen, ook je hoofd. Dat kan door even in het zonnetje te zitten, maar bij velen gaat het hoofd dan nog niet ‘uit’. Daar is soms meer voor nodig. Mediteren kan dan helpen. En nee, dat hoeft niet zweverig te zijn.

  1. zorg dat je in een comfortabele houding zit.
  2. Voel waar de spanning in je lijf zit. Ervaar dit gewoon, je hoeft er verder niks mee.
  3. Bedenk dan dat je op een voor jou hele fijne ontspannen plek bent, aan het strand, in het bos, in de bergen, daar waar jij je rustig kan voelen en de ruimte kan ervaren.
  4. Voel de zon die daar is op je huid, de wind die langs je lichaam gaat, de bladeren die ruisen. Blijf daar zolang je je prettig voelt en en voelt dat je lichaam ontspant.
  5. Ben je voldoende tot rust gekomen? Beweeg dan langzaam weer wat in je lichaam en kom langzaam weer in het hier en nu. Voel de rust in je lichaam en neem dat mee de rest van de dag in.

Deze oefening kan ook heel fijn werken om ontspannen in slaap te komen.

5. Doe gewoon maar 1 ding tegelijk

Gedurende de dag doen we vaak van alles tegelijk. Multitasken… Het is toch ook al wel aangetoond dat dat niet werkt. En toch blijven we het doen. Met alle drukte en stress vandien…

Zorg ervoor dat je 1 ding tegelijk doet en doe dat met aandacht. Begin eraan, rond het af, ruim het op en doe daarna ook even 20 minuten niks voor je weer aan de volgende activiteit begint. En laat je niet afleiden. Zet je telefoon uit, of in ieder geval stil. Wees niet te streng. Begin ook hier gewoon eens met een korte activiteit en breid dit dan steeds verder uit. Oefening baart kunt zullen we maar zeggen.

Wil je de stress en bovenal de klachtenecht in de basis aanpakken en oplossen? Dan kan ik je daar zeker bij helpen. Plan een intake en dan bespreken we de mogelijkheden.