Geschat wordt dat 2,5 miljoen mensen in Nederland Myofasciale pijnen hebben of anders gezegd, mensen die pijn ondervinden met een myofasciale oorzaak. De meeste voorkomende leeftijd waarin myofasciale pijn zich openbaart is tussen het 27ste en 50ste levensjaar. Maar wat is myofasciaal…?

Betekenis Myo en fascia

Myo betekend spier en fascia is een bijzonder bindweefsel dat tussen en rond de spieren, botten en gewrichten ligt en deze aan elkaar verbindt. Het geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

Veel klachten rondom deze spieren, botten en gewrichten zoals littekenweefsel, fibroseweefsel, weefselspanning, strains, sprains en myofasciale adhesies zijn nog steeds niet goed zichtbaar op de echo, MRI of andere beeldvormende technieken. Dit kan echter wel de oorzaak zijn uw pijn klachten of symptomen. En hier kan je met myofasciale therapie heel goed wat aan doen.

Wat is Myofasciale Therapie?

Bij ‘myofasciale therapie’ wordt er gekeken naar het spier- en bindweefsel waarin naast ‘triggerpoints’ (spierknopen) ook bindweefselafwijkingen te vinden zijn. Dit uit zich vaak in de vorm van een verharding. Myofascial (release) therapie is een manier van behandelen die veel gebruikt wordt bij klachten die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress, verkeerde houding, veel en intensief sporten of een onregelmatig leven. Hierbij ontstaat dus niet zozeer druk en pijn in de spieren, maar druk op het weefsel, ook wel fascie genoemd.

Een verharding in de fascie op één plek kan klachten op diezelfde plek geven, maar is zeker ook juist vaak de oorzaak zijn van klachten op een hele andere plek in het lichaam. Myofascial release therapie is een goede manier om deze klachten te behandelen en het geeft gelijk veel verlichting en betere beweeglijkheid.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van cliënten wijzen uit dat myofasciale therapie een zeer effectieve behandelmethode is bij veel lichamelijke pijnklachten. Deze behandeltechniek is vrij nieuw en nog relatief onbekend, maar is een goede aanvulling op de toepassing van manuele triggerpoint therapie en gaat altijd gepaard met huiswerkoefeningen en leefstijladviezen.

Hoe ziet een myofasciale behandeling eruit bij Uit spanning?

Na een intakegesprek voer ik een aantal actieve bewegingstesten uit en onderzoek ik je lichaamshouding. Zo wordt in kaart gebracht welke spieren functioneel en disfunctioneel zijn. Bij dat laatste worden er spieren belast die compenseren om de beweging toch goed uit te voeren. (bijvoorbeeld belasting van kaak,- en nekspieren bij het aanspannen van de buikspieren).

De klachten worden in kaart gebracht en door het volgen van de fasciale lijnen kijk ik met behulp van welke technieken ik je van je klachten af kan helpen. Myofascial release therapie en triggerpoint therapie zijn twee behandelingen die elkaar perfect aanvullen. Met deze technieken kan er effectief onderzoek gedaan worden naar de abnormale spanningen en dysfuncties opheffen. Hiermee krijg je snelle reductie van pijn, verbetert de mobiliteit en de bewegingskwaliteit.

Bij welke klachten is myofasciale therapie geschikt?

  • Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
  • A – specifieke lage rugklachten, bekkenklachten
  • Functionele klachten
  • Fibromyalgie
  • Spanningsgerelateerde klachten
  • Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS)

Oorzaken kunnen zijn:

  • Ontstekingen
  • Trauma’s, zoals een val of auto-ongeluk
  • Werkletsel
  • Slechte houding
  • Gebrek aan stretching, zoals langdurig zitten of staan
  • Emotionele / psychologische stress
  • Repetitieve bewegingen, toetsenbord-gebruik, veel zitten.

Herken jij een of meerdere klachten?

En zou je hier eens en voor altijd vanaf willen (daar waar dat mogelijk is)? Maak dan nu een afspraak voor een intake. Dan bespreken we de klachten, doe ik de onderzoeken en gaan we zo snel mogelijk samen aan de slag.