Hieronder tref je klachten aan die ik in mijn praktijk regelmatig tegenkom.  Heb jij andere spier gerelateerde klachten waar je vanaf wilt komen? Een goede kans
dat je te maken hebt met een (verborgen) triggerpoint. Schroom niet om het bespreekbaar te maken en dan kijken we of ik iets voor je kan betekenen.

Voorbeeld: De Ravenbekarmspier. (Coracobrachialis)

Deze spier ligt aan de binnenkant van de bovenarm tussen de biceps en de triceps.

Je herkent een triggerpoint in deze spier als je pijn hebt aan de voorkant van je schouder, de triceps, de buitenkant van de onderarm en de rug van de hand.

Klachten kunnen ontstaan door overbelasting door bijvoorbeeld: Opdrukken, touw en rotsklimmen, zwemmen, balgooien golf en tennis.

Annemieke, 40 jaar, een fanatieke tennister, kreeg vrij plotseling last van pijn in haar rechterschouder met een uitstralende pijn naar de rechter middelvinger. Ze kon haar arm bijna niet meer achter haar rug brengen en boven haar hoofd reiken. Ook had ze krachtverlies met haar voorhand en serveren ging nauwelijks.  Ze had dit gevoel al eens eerder gehad en leek enigzins op een beginnende pees of slijmbeursontsteking.

Na een aantal behandelingen heeft ze geleerd hoe ze met een triggerpointbal het triggerpoint kon masseren en de stretch kon uitvoeren was ze na een paar weken weer rustig aan het tennissen en nam de pijn snel af

Voorbeeld: De Scheve spier. (Scalenes)

Deze spier ligt aan aan de beide zijden van de hals.  Triggerpoints in deze spier veroorzaakt een uitgebreid pijnpatroon in de borst, bovenrug, schouder arm en hand soms is de pijn ook in de nek voelbaar. Pijn veroorzaakt door deze spier kan worden aangezien als een ontsteking aan slijmbeur of pees.

Klachten kunnen ontstaan door:
Bij sporten wordt deze spier het meest belast, een te hoge ademhaling (met de borst ademen), hyperventilatie, nasleep van griepklachten, langdurig werken met je armen voor je lichaam, computerwerk, optillen en dragen van zware spullen.

Erik, 35 jaar speelt trompet in een orkest en kreeg na een griepje last van pijn in zijn nek en schouders. En een tintelend en branderig gevoel in de vingers. Hij kon bijna niet meer met zijn muziekinstrument spelen omdat zijn handspier was verzwakt. Bovendien ademde hij altijd met de borst wat ook steeds moeilijker werd. Het leek alsof er een zenuw bekneld zat en dat bleek ook het geval.

Een aantal symptomen bij elkaar geeft het beeld van TOS ( Thoracic Outlet Syndrome).  Na grondig onderzoek in de praktijk bleek de oorzaak in de Scheve spier(Scalenes) te liggen.  Na een aantal behandelingen zakte de pijn snel en na zelfbehandelingen thuis ging de klacht snel weer over.

Voorbeeld: De Peervormige spier (Piriformis)

Het is de grootste en belangrijkste spier die er voor zorgt dat de heup wordt gedraaid.

Het zorgt er voor het been sterk naar buiten te laten draaien.  Je kunt pijn voelen aan het heiligbeen(onderaan de ruggegraad) , de billen en de heup. De triggerpoints in dit gebied leiden de pijn af door het hele bilgebied en de hamstrings.

Klachten ontstaan door: tennis, handbal, voetbal en bijvoorbeeld volleybal. Werk waarbij de draait terwijl je tilt, veel zittend werk verrichten, bij jonge mensen ontstaan de klachten bij overactiviteit en bij ouderen juist van te weinig activiteit.

Praktijkvoorbeeld
Ans, 42 jaar heeft sinds de geboorte van haar 3 jarige dochter last van bekkenbodeminstabiliteit gehad. Deze klachten verholpen d.m.v. fysiotherapie maar ze is niet klachtenvrij.  Ans komt binnen met klachten aan haar linkerbil. Na een rit in de auto stapt ze uit en met de draai bij het uitstappen krijgt ze een stekende pijn. Ze komt bij mij en bij onderzoek in de praktijk blijkt ze een beenlengteverschil te hebben.

Na een aantal behandelingen, zelfbehandelingen en stretches aan de peervormige spier (de Piriformis)  gaat het meteen een stuk beter. Het kleine beenlengteverschil is ook opgeheven.

Dit is een greep uit de verschillende klachten die kunnen worden behandeld in de praktijk d.m.v. triggerpoint therapie. De oorzaak van de pijnklachten zit vaak op een andere plek en ik help je graag daarbij. Tijdens de behandeling gaan we kijken wat de instandhoudende factoren zijn waarmee de klacht blijft terugkomen. Ook krijg je een goede rekoefening, een instructie voor zelfbehandeling en een gratis balletje mee naar huis.

Contact
Heb je vragen? Bel (06-24804846) of mail (philippe@uit-spanning.nl) mij dan gerust.
Schroom niet om contact met me op te nemen.