Wat is jouw sinaasappel?

Het lichaam liegt niet en vertelt je veel meer dan je je bewust bent. Dit is soms heel confronterend, maar brengt daarmee vaak ook nieuwe inzichten. Door deze ervering ben je in staat makkelijker keuzes te maken om meer bij zaken stil te staan (of niet). Ik neem je graag even mee in een verhaaltje over apen:

Weet jij hoe apen in Indonesie werden gevangen?

Door een sinaasappel in een pompoen te stoppen. Wanneer de aap zijn hand in het gat stopt om het vruchtvlees van de sinaasappel eruit te halen, komt hij erachter dat hij de vrucht er niet uit krijgt. Hij wil de sinaasappel echter niet loslaten en blijft dus ‘aan’ de pompoen zitten en wordt zo gevangen.

Maar wat is jouw sinaasappel?

  • spijt
  • bezorgdheid
  • trauma uit het verleden
  • overtuiging
  • schuldgevoel

Wat kun jij maar niet loslaten?

Als je de sinaasappel loslaat, heb je twee handen vrij.

Je kunt je leven dan met beide handen aangrijpen en leven in het hier en nu.

De vraag rijst.. maar waarom klampen we ons toch zo vast aan iets dat ons verhindert om verder te gaan? Het is alsof we roeien om de haven te verlaten zonder eerst de boot los te laten. Wat een verloren energie!

We gaan de overtuigingen die ons gevangen houden loslaten!

Sommige van onze overtuigingen vormen een echte gevangenis. We moeten ze een voor een uit de weg ruimen alsof we de tralies van een gevangenisraam zouden wegzagen. Wat weerhoudt ons eigenlijk om die tralies door te zagen? Om de sinaasappel die we hebben geërfd van onze ouders, familie, leraren, geestelijken met wie we ooit contact hebben gehad, van ons af te gooien? Ze hebben ons boodschappen doorgegeven die we hebben geloofd en die we binnenin hebben laten groeien tot beperkende overtuigingen.

Opdracht:

Teken op een a4 tje tralies en knip/ snijd de lege ruimten tussen de tralies uit, kijk erdoorheen en scheur enkele spijlen er uit.

Schrijf op een stuk fruit of op een bal wat bij jou spanning veroorzaakt.

Maak een cirkel op papier en knip het uit en schrijf in het midden wat bij jou spanning veroorzaakt. Houd de uitgeknipte cirkel stevig vast en kijk er naar. Je zult je als de aap voelen. Laat nu het fruit los. Je zult je meer mens voelen. Probeer het maar.

Net zoals de aap die niet beseft dat er andere sinaasappels zijn en dat hij vrij is in de bomen kan klimmen om ze te plukken, hebben ook wij beperkende overtuigingen “aanvaard’.

  • Het leven is absurd!
  • Gelukt bestaat niet!
  • Het is jouw schuld als anderen, vooral je ouders, je partner en je kinderen, niet gelukkig zijn!
  • Er was een 1 goede oplossing en je hebt die niet gevonden.!
  • Je gaat het hoe dan ook toch nooit bereiken!

Wat zijn de boodschappen die jij hebt meegekregen en waarvan je beperkende overtuigingen hebt gemaakt? Noteer ze op een vel papier:

Pak nu een rood poloot en streep die overtuigingen vastberaden door. Schrijf dan met een groen potlood over deze bladzijde:

Dit klopt niet ik geloof het niet meer!

Vind een tegengif, wat klopt voor jou wel op dit moment? Neem daar even de tijd voor en ga naar binnen. Schrijf een zin die positief is en die je helpt. Bijvoorbeeld: Het leven is fascinerend!

Elke dag is een mooie dag om te leven.